کاغذیA۴روی اغلب شیشه‌های نمایشگاه مبل چسبانده شده و ‌روی آن نوشته به«بفرمازن»نیازمندیم.برای دقایقی متوجه منظور این‌جمله نمی‌شوم،اما طولی نمی‌کشدکه با صدای پسر جوانی که می‌گوید:«از مغازه ما دیدن کنید.همه جور مبل از راحتی گرفته تا سلطنتی داریم و ...»رشته افکارم پاره می‌شود و حالا معنی این‌جمله را درک می‌کنم.

بازار مبل

 همشهری آنلاین - ثریا روزبهانی: درست چند قدم جلوتر از ویترین مغازه‌ها ایستاده‌اند و مرتب به رهگذران تعارف می‌کنند تا به فروشگاه آنها هم سری بزنند. شاید روزی  ۱۲ساعت روی پا بایستند، اما همه کارشان گفتن  چند جمله کوتاه اما تکراری است که گاهی کلمات  کلیدی و جذاب تبلیغی هم چاشنی‌اش می‌کنند تا  توجه مشتری را جلب کنند.

خواندنی‌های بیشتر را اینجا دنبال کنید

بفرمازن‌های مختلف در یک راسته، باهم رقیب هستند، اما به نظر می‌رسد با هم توافق رسیده‌اند تا هر وقت مشتری  مشتری به جلوی مغازه‌شان رسید، به سمت او بروند و مزاحم بازار گرمی همکارشان نشوند. آنها سعی می‌کنند در لحن و جملات هم تفاوت‌هایی داشته باشند که مشتری جلب کن باشد. بعضی از آنها طنز ظریفی چاشنی کارشان می‌کنند تا هم عابرانی که دارند با عجله رد می‌شوند لبخند بزنند و هم خودشان کمی تنوع در کارشان داشته باشند.

به شماره یکی از آگهی‌ها بفرمازن، نصب شده روی شیشه زنگ می‌زنم تا از چند و چون این کار بیشتر بدانم. مردی تماس را پاسخ می‌دهد: «ما  به یک کارگر ساده خوش‌بیان برای تعارف‌زدن به مشتری از بیرون به داخل مغازه نیازمندیم. بیمه نداریم. حقوق ۳میلیون تومان ثابت و هر مشتری که بفرما بزنید و خرید کند ۱۵۰هزار تومان پورسانت برایت حساب می‌شود. ساعت کاری هم از ۱۰صبح تا۱۰شب و معمولا پیک کار از ساعت ۱۱ صبح تا یک ظهر و عصر هم از ۶‌بعدازظهر تا ۹شب است.»

به یک بفرمازن نیازمندیم!

هر مشتری ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار تومان

عصر است و گرمای هوا بیداد می‌کند.پسر جوانی مانند همه بفرمازن‌ها  از من دعوت می‌کند تا از فروشگاه‌شان دیدن کنم. نامش «بصیر» است. ۲۳ سال دارد و دوره ابتدایی را در کابل خوانده است. می‌پرسم زن و بچه داری؟ می‌گوید: «مجردم. اگر عیال‌وار بودم که در این کار دوام نمی‌آوردم. حدود۱۰ ساعت کار می‌کنیم. در آخر هرروز هم  به تعداد مشتریانی که به دعوت ما وارد فروشگاه شده‌اند و خرید کرده‌اند، بین ۱۵۰ تا ۲۰۰هزار تومان دستمزد می‌گیریم. اگر هم نتوانیم به خوبی مشتری جذب کنیم عذر ما را می‌خواهند و فرد دیگری را جایگزین می‌کنند.»

او در ادامه از دشواری‌های کارش می‌گوید: «روزهای اول  سخت بود. ساعت‌ها سرپا ایستادن و به زور مردم را تشویق به خرید کردن کار آسانی نیست، اما الان دیگه عادت کرده‌ام و تقریبا چم و خم کار را یادگرفته‌ام. برخی از دوستان و برادرم هم در همین راسته، مشغول هستند و به‌همین خاطر کمتر دلتنگ شهر و دیارم می‌شوم.»

نه‌بیمه داریم و نه‌آینده

در این بازار بیش از هزار نمایشگاه برای عرضه مبل وجود دارد. بفرمازن بعدی، برخلاف بصیر ریز جثه است و  بیشتر از ۱۷سال ندارد. خودش را علی معرفی می‌کند و می‌گوید: «اهل تربت حیدریه هستم و یکسالی می‌شود برای این نمایشگاه‌دار کار می‌کنم. هرچند که حقوق این شغل دندان‌گیر نیست، اما همین که جای خواب دارد از هیچی بهتر است. بیشتر همکارهای من سن و سال چندانی ندارند و از بیکاری و نداشتن مهارت در حرفه‌ای خاص اینجا کار می‌کنند. البته دیگر در بفرمازنی، حسابی حرفه‌ای شده‌ایم و به خوبی مشتری را از رهگذر تشخیص می‌دهیم. من می‌دانم چه جمله را برای کدام مشتری استفاده کنم تا راضی به دیدن اجناس مغازه شود. خیلی وقت‌ها این جمله‌ها و تبلیغات ابتکار خودم است.مثلا این مغازه اجناسش خارجی است و جدیدترین محصولات بازار را دارد و ... »

با دستش مبل راحتی مشکی رنگ که دسته و پایه طلایی‌اش جلوه زیبایی به آن داده، اشاره می‌کند و می‌گوید: «همین مبل را می‌بینید، قیمتش اندازه ۳سال حقوق من است. شغل بفرمازنی نه‌بیمه دارد و نه‌آینده. در این کار باید مودب و خوش پوش باشی تا مشتری بیشتری را جذب کنی.»

صدای اذان مغرب از مسجد سر چهارراه طنین انداز شده و شب در پشت نورپردازی‌های مختلف نمایشگاه‌ها گم شده است. خلوتی برای این خیابان معنا ندارد و با خنک شدن هوا جمعیت بیشتری در پیاده‌روها در رفت و آمد هستند و تلاش بیشتر بفرمازن ها که دیگر برای ثانیه‌ام هم حتی روی صندلی نمی‌نشینند تا مشتری را از دست ندهند.

کد خبر 691983

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 12
  • نظرات در صف انتشار: 6
  • نظرات غیرقابل انتشار: 4
  • IR ۱۱:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۶
    3 0
    بارها از اینجا رد شده بودم ولی تا به حال بهش توجه نکرده بودم
  • IR ۱۱:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۶
    0 0
    شغل های کاذب زیادی وجود دارد این هم یکی از آنهاست
  • موسی دنیوی IR ۱۱:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۶
    1 0
    چیکار کنن برن دزدی دارن کار می کنن
  • مونس دارابی IR ۱۲:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۶
    0 0
    این هم شغل است دیگر جای تعجب نداره مثل هزاران شغل دیگر
  • مریم IR ۱۲:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۶
    2 0
    با حقوقی که می گیرند چه کار می توانند بکنند جز بخور و نمیر
  • IR ۱۲:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۶
    0 0
    من دیدم بیشتر افغانی هستند و همه با هم فامیان
  • رضا نادلوان IR ۱۲:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۶
    0 0
    خیلی چرب زبان و برخی های بی ادب هستند برای فروش جنس حسابی خالی می بندند
  • زهرا فولادوند IR ۱۲:۲۳ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۶
    1 0
    چه جالب همیشه فکر می کردم این ها خود نمایشگاه داران هستند که بیرون مغازه می شینند
  • دلوین IR ۱۲:۲۴ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۶
    0 0
    جوان های این دوره خیلی تنبل شدن و دنبال کار راحت می گردن
  • IR ۱۲:۲۶ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۶
    3 1
    این ها هم به نوعی دادزن هستند فقط با تن صدای کمتر
  • IR ۱۲:۲۷ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۶
    0 0
    فقط دلاوران نیست که یافت اباد عبدل اباد و خزانه هم پر شده از این بفرما زن ها
  • IR ۱۲:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۵/۰۶
    3 0
    خیلی از رستوران های بالای شهر هم بفرما زن دارند تا مشتری بیشتری را ببرن داخل مغازه